HERNIA DE DISC LOMBARA

CINE NU A AVUT MACAR O DATA IN VIATA DURERI DE SPATE … ACELA E UN NOROCOS!

Hernia de disc lombara, discopatia lombara, lombosciatica, lumbago etc. reprezinta cuvintele care definesc diferite aspecte ale aceleasi boli.

Hernia de disc lombara din punct de vedere anatomic inseamna ca un disc afectat a iesit de la locul lui.

Discopatia lombara reprezinta afectarea discului lombar in diferite grade, de la degenerescenta pana la hernie de disc lombara.

Demunirea de lombosciatica reprezinta semnul clinic care se manifesta prin durerea de spate cu iradiere pe picior si care are drept cauza iesirea discului lombar de la locul lui si compresiunea unei radacini nervoase.

Lumbago este tot un semn clinic care are ca efect durerea spatelui, cauza fiind tot o afectare a discului lombar.

In concluzie, boala se numeste DISCOPATIE LOMBARA si are mai multe faze: 1, 2, 3, 4.

Hernia de disc lombara reprezinta faza numarul 3. Stenoza de canal lombar este faza numarul 4. Fazele 3 si 4 de obicei au indicatie chirurgicala, iar fazele 1 si 2 au indicatie de tratament conservator.

Prin urmare, fazele care reprezinta diferite etape de afectare ale discului lombar sunt caracterizate prin:
- faza 1Anatomic: disc afectat usor, deshidratat pe RMN. Clinic prezinta dureri episodice de sale, fara blocaj lombar si fara contractura musculara paravertebrala lombara;
- faza 2Anatomic: disc afectat usor, degenerat, spatiu discal pensat, usor protruzionat (usor iesit de la locul lui = usor bombat posterior). Clinic: dureri intense de sale, blocaj lombar, intensa contractura musculara paravertebrala lombara—aceasta este momentul in care pacientul se sperie si se prezinta la medic. De obicei se rezolva prin tratament conservator antiinflamator si decontracturant;
- faza 3Anatomic: disc afectat serios, degenerate, fragmentat, herniat in canalul lombar unde comprima una sau mai multe radacini nervoase. Clinic: durere de sale cu iradiere pe picior, asociata cu amorteala cu sau fara pareza. Aceasta faza are mai multe stadii, in functie de afectarea neurologica secundara herniei de disc lombara. In aceasta faza este foarte important sa fie efectuat un examen RMN de coloana lombara si va trebui consultat un medic neurochirurg pentru a vedea daca este necesara o interventie chirurgicala de ablatie a herniei de disc lombare.
- faza 4 este faza de discartroza vertebrala lombara, adica uzura avansata a coloanei la care se asociaza pe langa afectarea propriu-zisa a discului, afectarea articulatiilor si stenoza de canal lombar. Aceasta faza are indicatie chirurgicala numai in cazuri selectionate cu afectare neurologica.

CAUZE SI PREVENTIE
Prima cauza este reprezentata de statiunea bipeda: odata ridicati in picioare fortele care actioneaza asupra coloanei vertebrale au crescut.
Efortul fizic intens in pozitii vicioase reprezinta cea mai frecventa cauza de aparitie a herniei de disc lombare. Cel mai nociv lucru este ridicarea unei greutati din pozitia aplecat si eventual asociata cu torsiune (ex. cum ar fi sa ridici un sac de 40 kg din pozitia aplecat si sa il muti din partea stanga in partea dreapta). Daca pacientul are deja un disc afectat (a mai avut in trecut ceva dureri de spate) chiar si un efort banal poate decompensa acel disc: o rasucire, o aplecare brusca, o cadere de la acelasi nivel, o alunecare pe gheata, un tusit sau un stranut violent. De remarcat este ca durerea nu va aparea imediat dupa efort, ci dupa cateva ore sau dupa o zi. Gravitatea afectarii discului nu este data de intensitatea durerii ci de aparitia afectarii neurologice. O durere mare, dar strict lombara este mai putin grava decat o durere mai mica dar care “merge” pe picior!!! Uneori durerea poate sa treaca, dar poate aparea amorteala in laba piciorului si imposibilitatea mersului pe varfuri sau pe calcaie (adica o pareza).

December 20, 2010 · admin · Comments Closed
Tags: , , , ,  · Posted in: Afectiuni